VISUS 1|2015


LEVERTRAAN TEGEN DROGE OGEN?

Met een 8,5 voor hun afstudeerartikel en zelfs een 10 voor hun referaat, schreven Josien Zeeman en Janneke de Ruiter een sterk afstudeerartikel. In ‘Geen Betere Traan dan Levertraan’ onderzoeken ze de relatie tussen voeding en het oog.

 

Waarom zijn jullie dit onderwerp gaan onderzoeken?

Josien: "We wilden weten of een aanpassing in eetpatroon bepaalde klachten kan verminderen."

Janneke: "Daarbij vonden we het interessant om met een onderwerp aan de slag te gaan dat we direct zouden kunnen toepassen in onze eigen werkomgeving."

 

Wat was de kernvraag van het onderzoek?

Josien: "In hoeverre kan de inname van voedingssupplementen met omega-3 vetzuren zorgen voor vermindering van subjectieve klachten bij patiënten met droge ogen?"

 

Wat waren jullie bevindingen?

Janneke: "Inname van omega 3-vetzuren lijkt de subjectieve klachten van droge ogen te verminderen."

Josien: "Tegelijk heeft ons literatuuronderzoek geen hard bewijs opgeleverd dat iedere patiënt met droge ogen problematiek gebaat is bij meer omega 3-vetzuren. De onderzoeksgroepen waren niet gespecificeerd naar etiologie. The International Workshop on Meibomian Gland Dysfunction (MGD) geeft wel de aanbeveling om omega 3-vetzuren voor te schrijven bij MGD."

 

Hoe kan een vakgenoot deze kennis gebruiken?

Janneke: "De optometrist zou omega 3-vetzuren kunnen adviseren bij subjectieve klachten van patiënten met droge ogen. Hij of zij moet dan wel bewust zijn van eventuele bijwerkingen."

Josien: "Bovendien moet benadrukt worden dat deze aanpassing van voedingspatroon geen primaire behandeling is, maar een complementaire behandeling. Zelf zeg ik tegen patiënten dat meer omega 3-vetzuren en minder omega 6-vetzuren als aanvullende therapie kunnen helpen."

 

Het hele artikel ‘Geen Betere Traan dan Levertraan’ is hier te downloaden.

 

 

 

JANNEKE DE RUITER

Zal in april 2016 de laatste onderdelen van de deeltijd-opleiding Optometrie afronden. Ze werkt bij City Bril & City Lens in Rotterdam en start in september met haar oogheelkundige stage bij het Erasmus MC in Rotterdam.

 

JOSIEN ZEEMAN

Rondde in april 2015 de opleiding Optometrie af. Ze is werkzaam bij Vellinga Optiek en Optometrie in Leeuwarden. En tevens werkzaam bij Eyescan Oogzorgkliniek in Emmen.