VISUS 3|2016

 

.

 

DE SPECIALIST: GERALD VERSTRAATEN

 

STUDENTEN DOEN METINGEN BIJ VLUCHTELINGEN

UP

STUDENTEN DOEN OOGMETINGEN BIJ VLUCHTELINGEN

 

Drie studenten van de opleiding Optometrie hebben begin maart bij vluchtelingen in Amsterdam oogmetingen gedaan. ‘Een oogmeting in eigen taal is veel praktischer.’

 

Door Rianne van der Molen (redactie)

 

Via de Facebook-pagina ‘Vluchtelingen in Amsterdam’ kwam het verzoek binnen bij hun docent Jeroen Mulder. Of er studenten waren die Arabisch of Farsi als moedertaal hadden. Die had hij, namelijk Heba Ibrahim, Orzala Ahmadzai en Farid Shakuli. Zij waren meteen enthousiast. “Wat betreft de oogmetingen en brillen is er een vergoeding geregeld voor vluchtelingen. Maar de meeste mensen hebben moeite met de taal en daardoor verliep de communicatie tijdens de oogmetingen niet zo soepel. Een oogmeting in hun eigen taal is natuurlijk veel praktischer,” vertelt Heba Ibrahim. “We vinden het bovendien alle drie belangrijk om vluchtelingen te helpen, de aankomst in een ander land lijkt ons heel spannend. Daarbij krijgen we door dit onderzoek extra ervaring op het gebied van oogzorg.”

 

In totaal werden 30 mensen onderzocht. Drie personen werden eruit gehaald in verband met oogheelkundige pathologie. “Deze drie mensen zijn uitgenodigd om naar de Oogzorg-kliniek van de Hogeschool te komen voor een volledig onderzoek. Daar wordt onderzocht of het nodig is om de cliënten met onze oogheelkundige bevindingen alsnog door te sturen naar een huisarts.”

 

Bij tien mensen schreven ze na de meting een bril voor. Twintig mensen hadden alleen een leesbril nodig. “Voor die tien mensen zijn de glazen besteld op maat en ingeslepen in de uitgekozen bril. Acht daarvan hadden nog nooit een bril gedragen of waren hun exemplaar verloren tijdens de vlucht. Geen van de personen die wij een leesbril voorschreven, had er ooit één gehad. Die leesbrillen, variërend van sterkte S+1,50 tot en met S+4,00, hadden wij meegenomen en konden ze meteen gebruiken. Aan geen enkele voorgeschreven bril waren kosten verbonden. Dit werd gesponsord door Stichting Zienderogen.”

 

Of de drie studenten doorgaan met hun metingen elders in Nederland is nog onduidelijk. “Momenteel wordt er gekeken of we kunnen samenwerken met het Gezondheidscentrum Asielzoekers en Pearle Opticiens. Deze hebben landelijke afspraken gemaakt waardoor vluchtelingen een vergoeding kunnen krijgen voor een oogmeting en bril. Een eventuele samenwerking zou inhouden dat de studenten van de opleiding optometrie van de hogeschool Utrecht meer kliniekervaring op kunnen doen.”

UP

DE SPECIALIST: GERALD VERSTRAATEN

 

Specialismes in de oogzorg zijn er in alle soorten en maten. Visus stelt iedere editie een andere specialist aan u voor. Deze keer: optometrist Gerald Verstraaten van Optiek Evers in Doetinchem, die begin dit jaar het leven van één van zijn klanten redde door tijdig een tumor te ontdekken.

 

Door Chantal Buster-Franc (redactie)

 

Was uw ontdekking toeval of zat er meer achter?

“De cliënt kwam bij mij op advies van zijn moeder, hij had veel last van hoofdpijn. Bij Optiek Evers hebben wij een vast protocol aangaande nieuwe klanten. Of ze nu jong of oud zijn en of ze wel of geen klachten hebben. Bij binnenkomst wordt er door de opticien altijd een vast onderzoek gedaan. Er wordt keratometrie, non-contact tonometrie, meting van objectieve visus, refractie en een FDT-onderzoek gedaan. Ook wordt er een eerste anamnese uitgevraagd. Als er tijdens dit onderzoek een afwijking wordt geconstateerd, dan verwijst de opticien intern door en zal er een optometrisch onderzoek volgen."

 

Hoe ging dat in dit geval?

“De man kwam met een hoofdpijnklacht binnen, al werd die door hem zelf afgedaan als stressklacht. Bij het optometrisch onderzoek bleek al snel dat er meer aan de hand was, met de name de FDT liet een verontrustende afwijking zien. Daarna heb ik volgens protocol na dilatatie zijn retinae onderzocht en een OCT gemaakt. Hieruit bleek al snel dat er sprake was van bilateraal papiloedeem. "

 

Toen je de afwijking had vastgesteld, wilde je meteen doorverwijzen?

“Klopt, maar de huisarts en oogarts waren op dat moment niet bereikbaar. Om die reden heb ik contact opgenomen met de huisartsenpost. De ernst van de situatie was voor mij op dat moment vrij duidelijk. Ik kon meeluisteren met wat er genoteerd werd en in eerste instantie werd ik ‘een opticien’ genoemd. Toen ik meldde dat ik optometrist ben en uitgebreid onderzoek bij deze cliënt had gedaan, werd de situatie serieuzer genomen. Afgesproken werd dat de klant de volgende dag gezien zou worden door een oogarts. Bij de MRI-scan werd vervolgens duidelijk dat hij een tumor ter grootte van een sinaasappel in zijn hoofd had. Die werd vervolgens verwijderd tijdens een operatie.”

 

Had iedere optometrist dit ontdekt?

“Dat zou wel moeten. Als je lid bent van de OVN moet je doen waarvoor je opgeleid bent. En altijd het protocol volgen. Neem de klacht die begin 2015 werd ingediend bij de OVN tegen een optometrist die een ablatio retinae had gemist. Simpelweg omdat hij voor de klant geen tijd had genomen voor een uitgebreid onderzoek. Dat zou bij Optiek Evers nooit gebeuren, omdat wij werken volgens een strikt protocol. Bij iedere afwijking zal er een uitgebreid optometrisch onderzoek worden uitgevoerd. Daarbij hebben we goed contact met huisartsen en oogartsen in de regio. Regelmatig sturen wij rapportages naar hen toe en gaan we met ze in gesprek.”

 

De klant kwam u bedanken omdat u zijn leven zou hebben gered, hoe is dat?

“Daar ben ik natuurlijk blij mee, maar tegelijk heb ik gewoon mijn werk gedaan. Deze gebeurtenis laat wel zien hoe belangrijk het werk van optometristen kan zijn en dat gedegen onderzoek essentieel is. Heel bewust handel ik accuraat. Ik streef ernaar de klant al binnen twee tot drie dagen te onderzoeken. Dit zorgt ervoor dat de klant, indien de afwijking wordt bevestigd, altijd nog binnen één week door de oogarts gezien kan worden.”